söndag 7 februari 2010

MAMMA-SJALEN...

Min mor har fått en sjal i grönt och ljust grått. På baksidan ett enkelt mönster. Mamma klädde verkligen i färgen. Bilderna är spontant tagna på min födelsedagslunch så de är inte helt perfekta.
Alla sjalar jag gör just nu är samma mönster och fungerar i alla typer av garn. Det är bara att leka fram det som känns bra för stunden! Mönstret är baserat på en halv mormorsruta och mycket enkelt, känns som en klassiker.

För er som inte redan har mönstret (som alltså inte är mitt egna, det finns ett grundmönster här bl.a.) kommer mönstret (mycket lätt modifierat från länkmönstret) här:
Varje gång du vänt arbetet gör du tre lm istället för den första stolpen. I slutet av varvet gör du alltid en dubbelstolpe för att arbetet inte ska bli för stramt. Gör som du känner själv, hur det blir beror på handlag, garn och virknålens storlek, kanske tycker du att det ska vara dubbelstolpar i hela sista stolpgruppen? Gör då så. Pröva dig fram så att kanten blir rak.

Mormorssjalen virkas från nacken och nedåt.
Börja med att sluta fyra luftmaskor till en ring med en smygmaska i första luftmaskan.
Första varvet:
Tre luftmaskor, två stolpar om ringen, tre luftmaskor, tre stolpar om ringen. Vänd arbetet.
Andra varvet:
Tre luftmaskor, två stolpar i den sista stolpen på föregående varv så att ny stolpgrupp bildas, två luftmaskor, tre stolpar om luftmaskbågen, tre luftmaskor, tre stolpar runt samma luftmaskbåge, två luftmaskor, tre dubbelstolpar i den sista stolpen på föregående varv.
Tredje varvet och framåt
tills du fått den storlek som du vill ha:
Fortsätt virka som tidigare med tre stolpar om varje luftmaskbåge, två luftmaskor mellan stolpgrupperna.
I triangelns spets ökar du med tre stolpar, tre luftmaskor och tre stolpar på varje varv.
Experimentera gärna så att stilen passar just dig. Det går också alldeles utmärkt att avsluta kanten med någon slags udd. Det finns flera att välja på och du kanske till och med vill göra din helt egna typ av udd?! Eller fransar?!
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar