torsdag 25 februari 2010

VAD ÄR VIKTIGAST - SYSLÖJD ELLER MATTE?

Så har förutsättningarna förändrats för den som söker högre utbildning och har betyg från 2006 och dessförinnan. Vissa betyg är värda mer och andra är värda mindre - trots att antal poäng, dvs antal studieveckor, är lika ämnena eller kurserna emellan.
Högst rankade är vad jag skulle kalla vetenskapliga ämnen. Matematik, naturvetenskap, samhällskunskap och så vidare. Lägst kommer skapande verksamhet och idrott till exempel.

I min klass har vi idag bl.a. diskuterat Focaults teorier. Focault skulle säkert hålla med om att dessa ämnen är vetenskapliga och dessutom tillägga att de är förnuftsbaserade ämnen.
Alltsedan upplysningens tid har vi i väst vuxit upp med tanken om att människan bär på ett förnuft med vars språk vi kan beskriva världen. Förnuftet är viktigast och saker bör kunna bevisas genom ex. vetenskapliga experiment. Från denna tid har vi blivit mer och mer inriktade på förnuftsbaserade ämnen.

Men vad är det som säger att trä- och syslöjd inte är lika värt som matematik? Att slöjda kan ju också beskriva världen, ge en bild av den verklighet vi lever i. Det vet alla som slöjdar och många som kommer i kontakt med hemgjorda saker, konsthantverk och skapande i olika former.
Och trots att jag tycker att det är viktigt med matematikstudier och ser det förnuftiga i att läsa fysik tycker jag ändå att det borde finnas mer utrymme för individens möjligheter - även när man senare läser vidare.

Focault skrev en bok som heter Vansinnets historia under den klassiska epoken. I den talas det bland annat om att litteratur kan vara ett slags rum mellan det medvetna (och förnuftiga) och det omedvetna. På samma sätt kan jag tycka att det mesta skapande sker just i detta mellanrum mellan medvetet och omedvetet.

Bilden nedan kommer från Mentalvårdsmuseet i Säter som jag för många år sedan besökte.
Mitt starkaste minne var en klänning som en av de intagna broderat, den var fullklottrad med ord, jag kommer inte ihåg vad det stod men känslan som den framkallade minns jag fortfarande. Jag hittar ingen bild av den där klänningen just nu så ni får se ett annat broderi från museets samlingar.

Fritt broderi. Utförd av kvinnlig patient under 1970-talet.
Foto: Lars Wikström


Jag förstår att en av skolans viktigaste uppgifter är att utbilda oss in till att vara del av ett samhälle. Jag förstår också att utopin för detta samhälle, i en demokrati och i den tid vi lever i, oftast bestäms av olika politiska grupper. Jag är inte emot det. Inte alls. Men jag hävdar ändå starkt att vissa ämnen, så som slöjden i skolan, också gör nytta i samhället.

Skapandet kan vara ett utlopp för känslor men också för värderingar och åsikter. Slöjden kan vara "nyttig" men också komma helt naturligt, som en del av livet.
Skapandet kan hjälpa oss människor att formas till dem vi är och vill vara.

PS.
Lyssnartips om hur broderi hjälpte en människa hantera någonting helt annat än ett knepigt mönster: Syjuntan och trösten. Alla program från syjuntan rekommenderas varmt. De går att ladda hem för lyssnande i MP3:n också som bonus!
Vill du läsa vidare om broderi och tankar kring det kan rekommenderas: Jag syr påsöm, alltså finns jag av MammaP.

måndag 22 februari 2010

HOBBIT-HUSET

Här kan man se creative thinking - go-green-style!
Det är extra kul att se för att man känner igen Tolkiens beskrivningar av hoberna (jag vet att det är gammal översättning!!!) och deras hus. Men det är "på riktigt" och ingen kuliss.

NAVIGATION PÅ KRAVALLSLÖJD

Som ny medlem på Kravallslöjd måste jag medge att jag känner mig lite förvirrad, jag surfar runt lite grann sådär som man gör och känner mig vilse. Hemsidan är inte direkt superenkel att fatta men det kan vara jag också. Värst är att man får något som kallas "karma" och som är väldans låg. Får flash-backs till skolgårdens mindre fina stunder, ajaj. I första hand är det dock en trevlig sida för människor som skapar i allmänhet och det gillar jag! Community's jag tidigare stött på är specialiserade för ett visst typ av skapande, t.ex stickning, men det här gillar jag!
Stötte på några förslag på 4 saker man kan göra med... och kommenterade så här:

4 andra grejor att göra med en bok eller flera


1. Läsa och inspireras av ord och bild
2. Klippa ut ett lönnförråd!
3. Ett finfint konstverk - ett jättefint exempel finns t.ex. här
4. Palla upp till ett nattduksbord - särskilt bra för folianterna som inte används så ofta.

Ha det gott i kylan!

söndag 21 februari 2010

INTE NÖJD MED LJUSA MUDDAR

Jag har virkat en hel del den här veckan eftersom jag varit sjuk och hemma.
Det betyder att jag kunnat avsluta en hel del projekt som jag haft i påsen länge men också nyare projekt.
Ett sådant är gjort av bomull och mjölkfiber, ett par muddar som jag gjort randiga med hjälp av reliefteknik. På bilden ser de rutiga ut men randen längs med är tydligare upphöjd i verkligheten.

Nu är det bara så att jag inte är nöjd. Färgen är hemsk, speciellt mot huden och de ser ut som gasbinda. Fyfy. Men jag har några idéer för att få dem att funka. Kanske färgar jag dem, kanske gör jag en fin kant, kanske syr jag på några pärlor, vi får se. Vad jag verkligen vet är dock att något ska göras åt dem.

lördag 20 februari 2010

LYSSNARKLUDD INSPIRATION LEK

Under en föreläsning om Idealitet kluddade jag bland annat det här.

Bilden är inspirerad av en lek som K och hennes familj ibland gör med lego. Man gör en scen och sedan ska någon gissa vad scenen föreställer. Det började med en triangel och en legogubbe och slutade i prärie och berglandskap.
Kludda på!

fredag 19 februari 2010

RÖD SJAL TILL KUSIN KARIN


Presenter är alltid helt fantastiskt - att ge. Jag måste säga att mina nuvarande projekt är roligare just för att de ska ges bort till någon. I de flesta fall har jag funderat en hel del kring färger och utseende så att "garnskapet" ska passa de som ska få något.
Här kommer bilder på min senast givna present. Många olika röda toner genom hela arbetet. Alla i ull. Första delarna är tre olika restgarner, sedan följer en härva med rött ullgarn från Marias garn. Den tog slut alldeles för fort så jag har fortsatt med några urklippta färger från Järbo's Fantasi-garn. Köpt på Sallys garn liksom de tre sista nystana. Två nyanser av rött Drops Alpaca och en med ett vinrött nystan som jag nu inte kommer ihåg namnet på.
Kusin Karin är alltid söt - med det var extra roligt att hon blev glad!

torsdag 18 februari 2010

KONST MED MOBIL OCH SL

Nu när isen lamslår alla tåg i hela Svea rike är det dags för mig att göra mitt för att överleva förseningar och inställda tåg - på mitt sätt.
Här kommer tre bilder, tagna med min mobil, alla med någon koppling till SL eller pendling.
Jag pendlar varje dag, mellan Södermalm och Sigtuna, en lång resa och ibland ser man saker som är fantastiska. Ett av mina all-time favoriter bland fotona är taget genom ett pendeltågsfönster en gång när vi stod still i femton minuter mellan Karlberg och Centralen!
Två bilder från denna vinter. Trädet är från det annars så fuuula Märsta. Den andra snöbilden är taget på 575 mellan Svalängen och Rävsta gård. Lycka till med att se vackra saker i den ibland så gråa vardagen.


söndag 14 februari 2010

MUDDAR MED SNÄCKSKALSMÖNSTER


Hejsan! Här är ett par muddar i knalliga färger - härligt! De har ett snäckskalsmönster på och är väldigt fina. Mönstret hittar du här. Jag använde restgarner så det krävs inte så mycket för att få till dem. Svårast var faktiskt att följa mönstret när jag kom till "kanten" men det löste sig.

VITA TOSSAR


De här vita tossarna blev lite som de blev. Jag var inte nöjd med passformen efter att ha gjort som i mönstret och vid det laget ville jag inte repa - vad göra? - jo en länk över foten. Och så kanta med grönt. Så nu använder jag dem i alla fall vilket är extra bra när det är lite kallt på golvet eller när jag är i skolan och inte vill ha vinterpjäxor på hela dagen. Knappen är så väldigt fin så den får ni närbild på.

HALSDUK I MOHAIR


En riktig långkörare. Tog över ett år att arbeta mig igenom det här projektet. Dessutom är färgen inte riktigt rätt för mig så jag använder den inte så ofta. Både garn och mönster är köpt på Sally's garn. Mitt absoluta tips är att testvirka några rutor med ett annat typ av garn, annars kan man behöva slänga flera rutor eftersom man inte kan repa. Ska nog använda den här lite mer - det var mycket jobb och den blev ju faktiskt fin!

RANDIG AXELVÄRMARE


Mitt första stora projekt som jag också avslutade. Två trådar följs åt genom hela arbetet, en grågrön Alpaca-tråd och en av tre ullfärger, alla i två trådar och köpta i härvor på Maria's garn.
Därifrån kommer också den nedersta bilden på mig när jag är där (iklädd min axelvärmare) på en kurs i reliefvirkning med Maria Gullberg.

RELIEFVIRKADE MUDDAR I 3 FÄRGER



För lång tid emellan varje mudd gjorde att de är olika men jag är ändå nöjd.
Tvåtrådig ull. Gjorda i ett stycke och sedan ihopvirkade med hål för tummen.
Garnet är rester från min axelvärmare.

fredag 12 februari 2010

GARNET TAR SLUT FÖR FORT

Till mitt nyaste projekt har jag jag använd två trådar mohair, samma sort bara olika färg. Nu har jag gjort slut på ett nystan men det andra har en massa kvar. Typiskt. Imorgon får jag åka för att köpa lite mer...
Det känns så irriterande bara - jag vill bli klar!

BUBBLES



BUBBLES

torsdag 11 februari 2010

GLAS OCH VATTEN



GLAS OCH VATTEN

söndag 7 februari 2010

EN FIN PRESENT

När jag fyllde år fick jag en väldigt fin present av mina barn...saxar. Jag betalade dem en slant var för setet och satte mig sedan och "provkörde". Den stora är sååå härligt skarp. Å så är de också fina.

MAMMA-SJALEN...

Min mor har fått en sjal i grönt och ljust grått. På baksidan ett enkelt mönster. Mamma klädde verkligen i färgen. Bilderna är spontant tagna på min födelsedagslunch så de är inte helt perfekta.
Alla sjalar jag gör just nu är samma mönster och fungerar i alla typer av garn. Det är bara att leka fram det som känns bra för stunden! Mönstret är baserat på en halv mormorsruta och mycket enkelt, känns som en klassiker.

För er som inte redan har mönstret (som alltså inte är mitt egna, det finns ett grundmönster här bl.a.) kommer mönstret (mycket lätt modifierat från länkmönstret) här:
Varje gång du vänt arbetet gör du tre lm istället för den första stolpen. I slutet av varvet gör du alltid en dubbelstolpe för att arbetet inte ska bli för stramt. Gör som du känner själv, hur det blir beror på handlag, garn och virknålens storlek, kanske tycker du att det ska vara dubbelstolpar i hela sista stolpgruppen? Gör då så. Pröva dig fram så att kanten blir rak.

Mormorssjalen virkas från nacken och nedåt.
Börja med att sluta fyra luftmaskor till en ring med en smygmaska i första luftmaskan.
Första varvet:
Tre luftmaskor, två stolpar om ringen, tre luftmaskor, tre stolpar om ringen. Vänd arbetet.
Andra varvet:
Tre luftmaskor, två stolpar i den sista stolpen på föregående varv så att ny stolpgrupp bildas, två luftmaskor, tre stolpar om luftmaskbågen, tre luftmaskor, tre stolpar runt samma luftmaskbåge, två luftmaskor, tre dubbelstolpar i den sista stolpen på föregående varv.
Tredje varvet och framåt
tills du fått den storlek som du vill ha:
Fortsätt virka som tidigare med tre stolpar om varje luftmaskbåge, två luftmaskor mellan stolpgrupperna.
I triangelns spets ökar du med tre stolpar, tre luftmaskor och tre stolpar på varje varv.
Experimentera gärna så att stilen passar just dig. Det går också alldeles utmärkt att avsluta kanten med någon slags udd. Det finns flera att välja på och du kanske till och med vill göra din helt egna typ av udd?! Eller fransar?!
Lycka till!

måndag 1 februari 2010